Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Στο παρελθόν έκαναν αντιπολίτευση με "καλαμπούρια", σήμερα, αποδεικνύεται ότι διοικούν ανεύθυνα!

Βγήκαν αρκετά στη φόρα χθες, στο κατάμεστο από πολίτες Δημοτικό Κατάστημα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της άρσης της απόφασης για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών προς το Δήμο.
Και πάνω από όλα ξεκαθάρισε η ερμηνεία των Δημοκρατικών διαδικασιών και της Νομιμότητας όπως αυτές εκφράζουν κάθε φορά τη διοίκηση, δηλαδή, χρήση κατά το δοκούν. Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Ήταν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγέλης ζήτησε από τη Γραμματέα του Δ.Σ να εγγράψει τους υποψήφιους ομιλητές -δημοτικούς συμβούλους- που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος, και Ζήτησαν να μιλήσουν και: ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, ο κ. Κοσμάς Τσιάκαλος, από τη συλλογικότητα "Πολίτες του Βύρωνα" καθώς και ο κ. Δημήτριος Σουλιώτης, του Κοινωνικού Φαρμακείου Ιατρείου Βύρωνα, γιατί επρόκειτο για ένα θέμα που αφορούσε χιλιάδες συμπολίτες μας.
Παρενέβη όμως ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Αγγέλης λέγοντας ότι: "Αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό"!
Είναι πράγματι έτσι;

Το Άρθρο 4, Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου, του Πρότυπου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει:
"Ακολουθεί η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει το λόγο κάθε φορά στο Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο που θα  εισηγηθεί το θέμα, και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να υποδείξουν κάποιον δημοτικό σύμβουλο ή  υπηρεσιακό παράγοντα που θα  το  αναλύσει. Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους, εκπροσώπους φορέων ή ιδιώτες προκειμένου να συμβάλλουν με τις τοποθετήσεις τους στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης".

Ευτυχώς, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου, υπαναχώρησε άμεσα, και επέτρεψε στους ανωτέρω αναφερθέντες πολίτες να μιλήσουν, ακόμη και να δευτερολογήσουν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο του Κανονισμού.

Ας πάμε όμως μερικά χρόνια πίσω, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 στη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερησίας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου: "Συζήτηση αναφορικά με την Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών και διοικητικές κυρώσεις κατόπιν αιτήματος δημοτών".
Επί 10 και πλέον λεπτά της ώρας η συζήτηση διεξάγεται για το εάν θα πρέπει να αναβληθεί το θέμα, επειδή, εκείνη τη στιγμή, στην αίθουσα βρισκόταν μόνον ο κύριος ομιλητής (και εισηγητής στη συγκεκριμένη περίπτωση) και όχι οι υπόλοιποι πολίτες που υπέγραφαν το αίτημα, με το σκεπτικό "χωρίς να είναι εδώ οι ενδιαφερόμενοι, να ακούσουμε τις απόψεις τους και να ακούσουν τις δικές μας" ....

Δηλαδή, όταν στην αίθουσα υπάρχει ένας μόνον πολίτης (την αλήθεια, για το εάν, τότε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, ΘΑ ήταν μόνον ένας ... θα την απαντήσουμε παρακάτω) ζητούν ν΄αναβληθεί το πρός συζήτηση θέμα, γιατί, όπως δήλωσαν, δεν υπάρχουν άλλοι ώστε να ακουστούν και εκείνων οι απόψεις. Και όταν το Δημοτικό Κατάστημα είναι κατάμεστο, προσπαθούν να αποκλείσουν τους πολίτες από τη συζήτηση, με το πρόσχημα ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό.
  
Αλλοπρόσαλλες καταστάσεις σε σημείο που να μην ξέρουν οι πολίτες πώς να αντιδράσουν και πώς να φερθούν στη διοίκηση Χαβαλέ. 
Και τοιουτοτρόπως πρέπει να χαρακτηριστεί, γιατί πως αλλιώς να ερμηνευθεί η κάθε φορά διαφορετική συμπεριφορά του Προεδρείου, αλλά και της διοίκησης χθες, που όταν, στην ερώτηση της δημοτικής παράταξης του κ. Γώγου: "όταν ήμασταν εμείς δημοτική αρχή, εσείς σαν αντιπολίτευση λέγατε να σηκώνουμε τις μπάρες για να μην πληρώνουν διόδια τα απορριμματοφόρα και τώρα κατάσχετε τραπεζικούς λογαριασμούς;" η απάντηση του Δημάρχου κ. Κατωπόδη ήταν: "Ένα καλαμπούρι κάναμε και σεις το πήρατε στα σοβαρά και το λέτε και το ξαναλέτε;"  

Στο παρελθόν έκαναν αντιπολίτευση με "καλαμπούρια", σήμερα, αποδεικνύεται ότι διοικούν ανεύθυνα! Οι μάσκες έπεσαν.
Γράφει ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης ότι, "το ελεγκτικό συνέδριο προέβη σε κατασταλτικό έλεγχο εσόδων, σημειώνοντας τη μη τήρηση από την πλευρά του δημοτικού ταμία της προσωπικής υποχρέωσής του –που ενέχει διοικητική και οικονομική ευθύνη– για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης". Και έτσι λοιπόν η διοίκηση, σχεδόν απροειδοποίητα, αφού δεν ενημέρωσε -ως όφειλε- το δημοτικό συμβούλιο, προχώρησε στην ισοπεδωτική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, για πληρωμή 2.500 οφειλών από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. που δεν κινδύνευαν να παραγραφούν (20ετής παραγραφή).
Οι διοικητικές ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ευθύνες που υπάρχουν για τη μη τήρηση της νομιμότητας στο θέμα της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών, από τις αυθαιρεσίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και η παράβαση καθήκοντος των υπαλλήλων (είναι των υπαλλήλων;;) είναι άλλου είδους νομιμότητα;
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ...


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ, 2 χρόνια μετά, ότι, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ, λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2015, κάποιος είχε εκδιώξει τον ιερέα, που είχε νωρίτερα πάει στο Δημοτικό Κατάστημα, και τον οποίο είχε στείλει ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, για να συμμετέχει στη συζήτηση, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι για την κατάσταση που επικρατούσε από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου (στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου), λέγοντάς του ότι, το θέμα επρόκειτο να αναβληθεί και δεν θα συζητείτο!
  
Αλήθεια, πως το γνώριζε αυτό εκείνος που τον ενημέρωσε; Και ποιός ήταν αυτός; Μήπως τελικά ήταν μια καλά μεθοδευμένη προσπάθεια για να μην συζητηθεί το κατόπιν αιτήματός μας θέμα αναφορικά με την Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών ή τις διοικητικές κυρώσεις που έπρεπε να επιβληθούν;
Όταν, μετά από μερικές ημέρες, ενημερώσαμε για το συμβάν, σε κατ΄ιδίαν συζήτηση, την τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σάρολα,  εκείνη δήλωσε άγνοια του περιστατικού.

Τελικά, το θέμα της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών, παρά τις προσπάθειες ορισμένων δημοτικών συμβούλων, συζητήθηκε τη ημέρα εκείνη, χάρη στην παρέμβαση της αντιπολίτευσης.
Παρουσιάζουμε από τα πρακτικά της συζήτησης μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα δηλώσεων δημοτικών συμβούλων:


Κ. ΖΟΥΜΠΟΣ: Επί της διαδικασίας, συμφωνώ με την άποψή σας, να αναβληθεί το θέμα, λόγω μη ύπαρξης των ενδιαφερομένων.
    

ΣΤ. ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ: Μισό λεπτό κυρία Πρόεδρε. Αν ο κ. Β. θέλει να αναβληθεί, να αναβληθεί. Διαφορετικά, το θέμα θα συζητηθεί.
Π. ΠΑΛΜΟΣ: Άμα είναι υποχρεωμένοι, τελείωσε! ...για κάτι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε; Τελειώσαμε τότε. Άμα είμαστε υποχρεωμένοι, τι κουβεντιάζουμε; Να το συζητήσουμε.
ΑΛ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή όμως είναι ένα θέμα, το οποίο, ακόμα και αν δεν το είχαν θέσει οι συνδημότες μας, θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει εδώ και θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει όχι σήμερα, αλλά εχθές, χρόνια τώρα σέρνεται, εγώ θεωρώ ότι ανεξάρτητα από το ότι δεν είναι εδώ οι συνδημότες μας, πρέπει να το συζητήσουμε. Γιατί αλλιώς, θα θεωρηθεί μια υπεκφυγή, ότι δεν θέλουμε να το συζητήσουμε.
Μ. ΜΠΑΝΤΗΣ: Και μεις δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητηθεί το θέμα ....

Το θέμα τελικά συζητήθηκε, κάποιες ενέργειες (ύστερα όμως από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σε καταγγελία μας) όντως έγιναν, εκκρεμούν όμως πολλά ακόμη να γίνουν! 
Προβλέπεται ένα θερμό 2018 και ένα ακόμη πιο "καυτό" 2019! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου